Pizzasorter

Olika sorters pizzor
Följande namn är vanliga på pizzor i Sverige. Man kan även finna vissa i Italien, men inte nödvändigtvis med exakt samma ingredienser.

  • Margherita är den näst äldsta pizzan (efter den i Sverige nästan okända äkta marinaran - se nedan). Den skapades 1889 när bagaren Raffaele Esposito i italienska Neapel inför ett stundande kungabesök komponerade en patriotisk pizza bestående av tomatsås (rött), mozzarellaost (vitt), och basilika (grönt) - färgerna i den italienska flaggan. Pizzan fick sitt namn efter drottning Margherita, kung Umbertos gemål.
  • Vesuvio är en klassisk pizza med tomat, ost och skinka.
  • Bussola är en vesuviopizza med räkor.
  • Fantasia är en populär pizzasort hos de flesta pizzarestaurangerna. Pizzans fyllning är valfri där man själv får välja på ett antal ingredienser man vill ha på pizzan. Dock inkluderas alltid osten och tomatsåsen. Namnet brukar variera men används oftast under namnet Fantasia.
  • Calzone (av italienska calza, ’strumpa’) räknas i det italienska köket som en egen maträtt, skild från pizzan. Den skiljer sig från övriga klassiska pizzor genom att den är inbakad, det vill säga den cirkulära degskivan innan bakning viks på mitten, och fyllningen hamnar på insidan. Vanligaste fyllningen i en calzone är tomat, ost och skinka.
  • Cacciatore (betyder "jägare") är en i Sverige något ovanligare pizza som enligt traditionellt italienskt recept är täckt med tomat, ost, skivad italiensk salami, kalamataoliver och kapris. Varianter utan kapris är inte ovanligt.
  • Capricciosa är en av de mest klassiska pizzorna, med skinka (eller "pizzaskinka"), tomat, ost och svamp, går i princip att finna på varje pizzerias meny. I Rom används även kronärtskocka, kokta ägg och prosciutto som pålägg.
  • Hawaii pizzans huvudingredienser är skinka, ananas och ost. Huruvida ananasen kommer i hela ananascirklar eller mindre bitar beror på pizzerian.
  • Marinara är i Sverige en vanlig men felaktig benämning på en pizza med ost, tomat samt krabba, musslor och räkor, eventuellt också sardeller. I Italien benämns denna pizza frutti di mare, "havets frukter". En äkta marinara innehåller dock inget annat pålägg än tomat, vitlök, oregano och olja (ingen ost). Den kallas "havspizza" inte därför att ingredienserna kommer från havet, utan därför att den åts av hungriga fiskare. Den äkta marinaran är kanske den äldsta pizzavarianten och ska ha ätits redan 1730.
  • Quattro stagioni betyder "fyra årstider" och denna variant består praktiskt taget alltid av tomat, ost oliver och ytterligare fyra ingredienser, som var och en täcker en fjärdedel av pizzan. De fyra ingredienserna är vanligen champinjoner, skinka, musslor och räkor. Mitt på en pizza av denna typ tronar i allmänhet en bit av ett kronärtskockshjärta. I Italien innehåller en Quattro Stagioni oftast samma ingredienser som en capricciosa.
  • Quattro formaggi pizza med fyra sorters ost.
  • Vegetariana är en pizza helt utan kött, i allmänhet täckt med de flesta grönsaker pizzerian har tillgängliga, en del pizzerior har flera olika vegetariana-varianter.
  • Kebabpizza Innehåller oftast tomatsås, ost, lök, färska tomater, fefferoni samt kebabkött plus två olika såser en vit mild och en röd stark. Såserna består av yoghurt med olika kryddor och ibland färska örter. Det råder delade meningar huruvida en kebabpizza även ska innehålla färsk isbergssallad som läggs på pizzan efter gräddningen. I takt med att kebab blev allmänt spridd som snabbmat började man att kombinera kebabkött med pizzan. En variant där kebabpizzan utförs med en halvinbakning så att pizzan liknar ett forntida vikingaskepp kallas ofta "Viking kebab".
  • Oxfilépizza Pizza med oxfilé eller (då under annat namn) ryggbiff, vanligen med bearnaisesås som antingen adderas före eller efter gräddningen. Det förekommer att den eventuella ryggbiffen lägges i ett helt stycke på pizzan, snarare än det vanligare strimlade köttet.
  • Provencale är som en Oxfilépizza med färska tomater, paprika samt vitlök.
  • Mexicana, Orientale eller Bolognese är tre större pizzavarianter vars huvudingrediens är köttfärs. Mexicanan har en hetare smak än Bolognese/Orientale pizzan, då den är utrustad med starka kryddor och grönsaker.
  • Al Tonno betyder tonfisk och det är huvudingrediensen i den här pizzan. Ingredienserna är vanligtvis tomat, tonfisk, lök och ost.
  • Caruso är en pizza med tomat, ost, salami och paprika.
  • Panpizza (även försvenskat som pannpizza) är en amerikansk tjockbottnad variant. Beteckningen avser inte några särskilda ingredienser utan betyder att pizzan är gräddad på en ugnsplåt, till exempel en långpanna.